Poldervlees

Al een flink aantal jaren is Arjanne allergisch voor ‘iets’. In eerste instantie leek dat 'alles van het rund' te zijn. Sinds een paar jaar zijn we erachter dat dat niet helemaal waar is: ze is niet allergisch voor rund, maar voor de antibiotica die runderen in de bio-industrie (in Nederland althans) stelselmatig -- 'preventief' -- krijgen toegediend.

Toen zagen we in het maandblad van het Landschap Noord-Holland een artikel over Marcel Roelofsen. Samen met zijn vrouw heeft Marcel een boerderij in Grootschermer, in de buurt van Alkmaar, waar zij vleeskoeien fokken. Officieel heet hun bedrijf 'Roelofsen Vleesvee', maar hun website heet 'Poldervlees'. Hun koeien eten uitsluitend het gras van de eigen landerijen en van een aantal gebieden die van het Landschap Noord-Holland worden gepacht. Ook 's winters wordt de veestapel niet bijgevoerd met andere dingen (industriële bijvoeding) dan het gras (hooi of kuilgras) dat in het najaar van de landerijen wordt geoogst. Het gevolg is dat de runderen met volstrekt biologische voeding opgroeien. Poldervlees verkoopt vervolgens het vlees in pakketten van 15 kg, met daarin pakjes voor twee personen met allerlei soorten vlees, variërend van heerlijk ouderwets gehakt en hamburgers tot rosbief, biefstuk en (een klein beetje) ossenhaas.

poldervlees-505px

De smaak en textuur van het vlees is fantastisch. Het is mals, maar tegelijkertijd ook stevig. Het gehakt bevat vet, maar duidelijk minder dan bij het vlees dat je in de supermarkt koopt. Omdat het vlees in 'bulk' (als vleespakket van 15 kg) wordt verkocht, is de prijs ook nog erg concurrerend. Hoge kwaliteit, lage prijs! Waar krijg je dat nog?

Recent zijn Marcel en zijn vrouw ook begonnen met het fokken van schapen en leveren ze zo nu en dan ook lamsvlees. De schapen en lammeren worden vanuit dezelfde ideeën gefokt en eten dus ook uitsluitend het gras van hun landerijen en krijgen geen bijvoeding.

Behalve dat het vlees erg smakelijk is, blijkt Arjanne volstrekt geen allergische reactie op dit vlees en deze vleesproducten te krijgen. Dus is het weer mogelijk om eens ouderwets bietjes met gehakt te eten bijvoorbeeld!

Poldervlees - Roelofsen Vleesvee
Kopdammerdijk 20
1843 KA Grootschermer
06 1031 4790

http://www.poldervlees.nl

[Vorige]  [Volgende]  [Terug]
Laatst aangepast op zondag 09 februari 2014 16:40
ledoci