TRIZFest 2009-St. Petersburg

In juli 2009 reisden we voor het eerst naar de Russische Federatie om het TRIZFest 2009 bij te wonen in St. Petersburg, de stad van de Hermitage! St. Petersburg is een prachtige, oude stad, met een metro, ruim 100 meter onder de grond, met veel grachten, aan de rivier de Neva, zeer veel oude gebouwen, waarvan steeds meer in oude luister worden hersteld. Tijdens onze aanwezigheid was het warm, ruim 30C. Op een middag dat we daar tijd voor hadden zijn we vanaf ons hotel de stad ingelopen. Een bijzondere ervaring. We zijn met een rondvaartboot door de grachten van St. Petersburg gevaren, en ook een stukje op de rivier. Op een andere dag zijn we bij het beroemde Singer gebouw geweest, nu een fantastische boekhandel, Dom Knigi.

TRIZFest is een tweejaarlijkse evenement dat wordt georganiseerd door de Internationale TRIZ Association MA TRIZ en in 2009 plaatsvond in de Saint Petersburg State Polytechnical University (Polytekhnicheskaya). Deze universiteit lag oorspronkelijk ver buiten de stad, maar is in de afgelopen eeuw geheel omsloten geraakt door de oprukkende stad. Om er vanuit ons hotel te komen, moesten we één keer overstappen in de metro.

TRIZFest2009-hermitage

Tijdens de conferentie worden wetenschappelijke en praktische presentaties gegeven. Daarnaast verdedigen kandidaten voor de titel TRIZ Master hun proefschrift, vindt de reguliere conventie van MA TRIZ plaats en worden nog andere (sociale) events georganiseerd.

TRIZFest2009-conf2

Op de zondag voor de eigenlijke conferentie gaf O. Gerasimov een uitgebreide presentatie. Dit was onze eerste confrontatie met het grote Russische (TRIZ) publiek.

TRIZFest2009-conf4

Op maandag startte de echte conferentie. Er waren zo’n honderd deelnemers, waarvan ongeveer 85 Russen. Van de 15 overige deelnemers, spraken en verstonden er ongeveer 7 ook Russisch, dus bleven wij met 6 anderen over als enigen die geen Russisch beheersten! Dat gebrek aan kennis aan onze kant werd ruimschoots gecompenseerd door de zeer professionele simultaan vertalingen gedurende de gehele conferentie van Boris Kozhevnikov en Andrej Dyachenko (beiden werken voor Algorithm).

TRIZFest2009-trans

Zij hebben een werkelijk geweldige prestatie geleverd: omdat ze beide voor Algorithm werken, kennen ze TRIZ, en dus konden ze goed omgaan met alle TRIZ-gerelateerde aspecten! We denken dat vertalers die geen TRIZ kennen in staat geweest zouden zijn om de presentaties zo goed te vertalen.

TRIZFest2009-conf5

Omdat ook wij een paper hadden geschreven, kregen we de gelegenheid om dit te presenteren aan het (voornamelijk) Russische publiek.  Ondanks het feit dat het onderwerp buiten de (traditionele) technische toepassing van TRIZ viel, luisterde het publiek aandachtig. Net als bij de andere presentatoren deden Boris Kozhevnikov en Andrej Dyachenko de vertaling, alleen in dit geval van het Engels naar het Russisch!

TRIZFest2009-conf6

Voor ons waren deze dagen een ware onderdompeling in de TRIZ-wereld en in Rusland, waarvan we zeer hebben genoten: de mensen die we hebben ontmoet – zowel tijdens de conferentie als daarbuiten – waren zo vriendelijk en deden zo hun best om met ons in contact te treden; de lokatie en de ruimte waren zo bijzonder. Kortom: het was voor ons een onvergetelijke ervaring!

[Vorige]  [Volgende]  [Terug]
Laatst aangepast op dinsdag 28 juli 2015 08:02
TRIZFest2009-177px