TRIZ Future 2010-Bergamo

De conferentie vond dit jaar plaats in de Città Alta – de middeleeuwse bovenstad – van Bergamo (niet ver van Milaan), om precies te zijn in het voormalige klooster Sant’Agostino. De locatie en de omgeving waren echt prachtig!

Het was de tiende keer dat de conferentie plaatsvond. De belangrijkste onderwerpen waren: systematische innovatie, TRIZ best practices, gerelateerde onderzoeksactiviteiten, toepassingen in de industrie en in het onderwijs. Voor de conferentie van dit jaar is een nieuwe presentatieformule gelanceerd. Naast wetenschappelijke presentaties en presentaties vanuit het bedrijfsleven is het nu mogelijk korte papers in te sturen. Het doel hiervan is om bedrijven nog meer te stimuleren om de TRIZ ervaringen binnen hun bedrijf – met name het midden- en kleinbedrijf – te presenteren. Van deze nieuwe mogelijkheid is dankbaar gebruik gemaakt: meer dan twintig korte papers zijn ingediend. Daarvan zijn er uiteindelijk achttien daadwerkelijk gepresenteerd, naast zeventien wetenschappelijke papers, achttien industriële, twee tutorials en drie keynote presentaties. Al deze presentaties beslaan een groot aantal onderwerpen, zowel theoretisch als praktijk-gericht en lopen uiteen van inzichten omtrent meer traditionele TRIZ toepassingen tot geheel nieuwe gebieden. De presentaties vonden in paralelle sessies plaats, zodat we niet alles hebben kunnen horen. John en ik waren soms in verschillende zalen, maar soms wilden we dezelfde presentatie bijwonen.


De conferentie had zich ten doel gesteld commerciële bedrijven, onderzoekscentra, onderwijsinstellignen en individuën met elkaar in contact te brengen, teneinde ideeën en ervaringen over systematische innovatie met elkaar te delen en de verspreiding van TRIZ in de wereld te stimuleren. Er waren presentaties vanuit de industrie, vanuit universiteiten en vanuit onderzoekscentra.

Een aantal van onze favoriete sprekers:

  • Dalia Zouaoua: in een presentatie over een deel van haar promotie geeft ze heel duidelijk aan tegen welke dingen zij is aangelopen tijdens haar onderzoek. Zij vraagt de ‘TRIZ-gemeenschap’ om hulp bij het beschikbaar krijgen van documenten en terminologie over TRIZ in West-Europese talen.

  • Leena Ryynänen (Finland): deze recent afgestudeerde Finse vertelt over ‘Vereenvoudigd TRIZ’ en de gebruikte onderwijsmethoden in een innovatiecursus aan de universiteit van Tampere, en de problemen die ze daarbij tegen het lijf is gelopen. Ze wil graag de discussie op gang brengen hoe een leermethode voor TRIZ op universiteiten het best ontwikkeld kan worden.

  • Sara Greenberg (Israel): een zeer interessant verhaal – zelfs voor Arjanne! – over evolutionaire verandering vanuit zowel biologisch als technologisch perspectief afgezet tegen TRIZ. Een van de conclusies was dat de dingen die evolutionaire biologie en technologische veranderprocessen mogelijk maken gelijkvormig en gelijksoortig bleken te zijn in hun werking. Dit leidt tot een uitermate interessante vraag: als onze menselijke 'denkmechanismen' grote overeenkomsten vertonen met de manier waarop evolutionaire selectie plaatsvindt, wil dat dan zeggen dat onze denkmechanismen ook genetisch bepaald zijn?

  • Toru Nakagawa (Japan): in zijn presentatie over schrijfinstrumenten – de technologische evolutie bij bekende gebruiksvoorwerpen – introduceerde Toru een model om TRIZ concepten te leren zonder TRIZ terminologie en TRIZ tools te gebruiken. In zijn projectwekte hij interesse door bekende voorwerpen te gebruiken en ideeën over mechanismen, ontwikkeling en evolutie van technologie te stimuleren. Hiervoor was geen formele voorkennis over systemen, engineering of ontwikkelprocessen nodig. Hij suggereerde dat het ook interessant zou kunnen zijn om dit soort projecten met kinderen te doen!

Ook het avondprogramma was zeer verzorgd. De eerste avond was er een welkomscocktail georganiseerd in het Palazzo della Ragione, in de zeer oude Sala dei Giuristi, op de Piazza Vecchia (Oude Plein) in Città Alta. Daar hadden we de gelegenheid uitgebreid met de andere deelnemers van gedachten te wisselen – meer dan tijdens de pauzes overdag!

Op de tweede avond was er een geweldig galadiner in het beroemde historische Restaurant Taverna Colleoni & dell’Angelo, dat uitkijkt over de Piazza Vecchia. Daar hadden we opnieuw uitgebreid de tijd om te praten met – vanuit ons perspectief – interessante mensen.

De ervaring van de conferentie als geheel was geweldig; we hebben ons best gedaan er zoveel mogelijk uit te halen op het gebied van informatie, contacten etc.

Iedereen met wie ik heb gesproken over mijn ‘kinderen’, de spellen die ik zelf maak op basis van OTSM-TRIZ ideeën, was zeer geïnteresseerd en wilde er meer over weten. Als ik genoeg moed heb verzameld, zal ik voor de volgende ETRIA conferentie in Dublin in november 2011 of misschien wel voor de MATRIZ conferentie in juli 2011 een presentatie maken – we zullen aan allebei deelnemen! Tot het zover is hebben we nog een lange weg te gaan!


Na de drie dagen die de conferentie duurde waren we echt uitgeput. Gelukkig hadden we voordat we weer naar huis gingen nog een prachtige extra dag in Bergamo om te ontspannen en van de omgeving te genieten.

[Vorige]  [Volgende]  [Terug]
Laatst aangepast op dinsdag 28 juli 2015 08:02
bergamo-trizfuture-2010s