Kelly, Kevin
Out of Control: the New Biology of Machines, Social Systems and the Economic World
1994
What Technology Wants
2010

Toen ik in 1995 het boek Out of Control, van Kevin Kelly, voor het eerst in handen kreeg, ging er een wereld voor mij open. Met dingen als Business Architecture en Business/IT Alignment probeerden mijn collega's en ik toen de golf tussen IT en 'de business' te overbruggen. Kelly was toen blijkbaar al jaren bezig om zoiets – maar dan op een veel fundamenteler niveau – te doen met biologie, nanotechnologie, digitale technologie en communicatie! Wow! Het boek is verplichte kost voor iedereen die geïnteresseerd is in onze veranderende maatschappij, of daar zelf – op wat voor manier dan ook – bij betrokken is. De subtitel (The new biology of machines, social systems and the economic world) is duidelijk, maar in het colofon van onze druk wordt een andere genoemd: The rise of neo-biological civilization. Dat is inderdaad waar het over gaat, de fundamentele verandering van onze maatschappij. PC's en internet hebben misschien wel een stevig effect op onze maatschappij, maar "da's nog niks vergeleken met wat komen gaat!" Pas sinds een paar jaar begint het debat op gang te komen over de convergentie van biologie, nano-technologie, digitale gegevensverwerking en -communicatie en de geweldige effecten die dat gaat hebben op onze maatschappij. Out of Control schept het kader waarbinnen dit soort ontwikkelingen geplaatst kunnen worden.

Dit jaar (2010) publiceerde Kevin Kelly iets wat je makkelijk als een soort vervolg op Out of Control zou kunnen zien: What Technology Wants. Het is echter niet echt een vervolg; het boek beschrijft wel een vergelijkbaar thema, maar dan vanuit een totaal andere optiek. Ditmaal vanuit de technologie zelf, als een (bijna) teleologisch gedreven 'groei'. De parallellen tussen biologische evolutie en technologische zijn groot en vanuit het perspectief wat hij aanhoudt is het onmiskenbaar dat ook technologie een nagenoeg autonome evolutie lijkt door te maken. Daarnaast laat hij zien hoe afhankelijk wij mensen zijn geworden van technologie dat er een min of meer symbiotische relatie tussen mens, cultuur en technologie is ontstaan. Deze wordt alleen maar sterker!

Kevin Kelly was misschien niet de eerste die deze onderwerpen aanpakte, maar ook na ruim 15 jaar zijn zijn boeken nog steeds uitermate actueel. Wat bijzonder is aan wat Kelly doet is dat hij niet de toekomst voorspelt, maar gewoon uitlegt hoe dingen in elkaar zitten en “samen werken” en dan vallen de stukjes gewoon in elkaar.

Voor zover we hebben na kunnen gaan is Out of Control niet vertaald naar het Nederlands. What Technology Wants ook niet, maar dat kan hopelijk nog komen!

[Vorige]  [Volgende]  [Terug]
Laatst aangepast op zondag 09 februari 2014 17:09
Kelly