SpeelJeWijs

Jong geleerd is oud gedaan. Je bent nooit te oud om te leren. Als iemand anders het kan, kun jij het ook leren. Leuke uitspraken. Maar, hoe leer je? Is er een ‘ideale’ methode om te leren? Kun je leren leren? Als je wilt leren, is kijken alleen niet genoeg, je moet willen zien! Méér doen dan horen: luisteren! Leren kun je alleen als je wilt spelen, onderzoeken en ervaren.

Er zijn verschillende manieren om leren aan te pakken, afhankelijk van leerdoel, mogelijkheden en context. Wij gebruiken hiervoor onder andere een gedachtegoed, filosofie en aanpak gebaseerd op TRIZ en OTSM-TRIZ. Kern hiervan wat ons betreft is dat je (jonge) mensen creativiteit en inventiviteit wilt aanleren om te leren hoe je oplossingen voor (nieuwe) problemen vinden.

seascape-515px

De feitelijke mogelijke oplossingen zijn verrassend creatief en veelzijdig. Ook (zeer) jonge kinderen blijken tot uitermate creatieve oplossingen te kunnen komen. Omdat wij – ook als maatschappij – nog geen idee hebben wat de problemen van morgen en overmorgen zullen zijn, hebben we naar onze mening niet zo veel aan statische kennis. We hebben veel meer behoefte aan dynamische, generieke leer- en onderzoeksmethoden. Hiermee kunnen we leren, leren leren en misschien zelfs wel leren denken. Leren aanpassen.

Onder de noemer 'SpeelJeWijs' brengen we een aantal aspecten van leren samen.

krachtvanspellen