In en om het huis

Het spel In en om het huis is een spel dat je vanaf de kleuterleeftijd kunt spelen. Het helpt kinderen hun omgeving te ontdekken met behulp van plaatjes. Het gaat over de kamers in een huis en allerlei objecten die je in en om een huis kunt tegenkomen. Bovendien leren de kinderen door het beschrijven van de objecten en de functie ervan.

Aanpak
Eerst laat je de kinderen de verschillende kamers van het huis zien. Daarna geef je de kinderen om de beurt een plaatje van een object en vraag je wat het is. Ze kunnen het woord noemen, maar vraag ook naar de functie van het object. Vervolgens vraag je de kinderen het object bij een kamer te leggen. Je vraagt ook waarom het op die plaats wordt gelegd. Er zijn vaak meerdere mogelijkheden (zie voorbeeld). Als de kinderen geen of ‘te weinig’ mogelijkheden zien, kun je ook zelf het object in een andere ruimte leggen en vragen of het daar zou kunnen.

Leerdoel
Het is heel belangrijk dat kinderen zowel de functie van de kamers in een huis als die van de objecten (wat kun je ermee doen?) kennen of leren kennen. Op die manier vergroten ze tegelijkertijd hun woordenschat. Het is boeiend om te zien dat er vaak meerdere mogelijkheden zijn.

huis

Voorbeeld
Als je als voorbeeld het plaatje van een auto neemt, zou de vraag kunnen zijn: ‘waar zou je de auto zetten?’. Het kind weet wat een auto is; kan ook uitleggen ook waar die voor is (wat je ermee kunt doen). Als je vraagt waar (in welke ruimte) je hem kunt zetten, zeggen ze vaak: in de garage (dat is een van de beschikbare ruimtes). Als je dan vraagt: ’zou je hem ook ergens anders neer kunnen zetten?’, zeggen ze vaak ‘nee’. Als je dan voorstelt om hem in de slaapkamer te zetten, zeggen ze ‘nee’ en moeten ze lachen. Volgens hen is dat echt een ‘dom’ idee. Als je vervolgens vraagt ‘maar als hij nou heel klein (wijs de grootte van een speelgoedautootje aan) zou zijn?’, stoppen ze en kijken… ‘ja, dan zou hij in de slaapkamer kunnen!’ Op die manier stellen ze zich open voor andere oplossingen dan de conventionele.

Conclusie
Dit spel is heel belangrijk. Zelfs wanneer je het met heel jonge kinderen speelt, leren ze veel en worden ze uitgedaagd om verder te gaan dan wat ze al weten, om verder te kijken dan de bekende oplossingen of antwoorden. Door andere objecten te kiezen – ‘moeilijker’- kun je het spel aanpassen aan het niveau van kinderen. Ze zijn zich volstrekt niet bewust van het feit dat ze leren!

[Vorige]  [Volgende]  [Terug]
huisspel